Spomladansko jadranje

Posted on

Zadnji teden aprila se nas je 8 članov zbralo, z namenom jadranja po južnem delu Jadrana. V Splitu – Kaštela v soboto 22. 4. 2016 prevzeli skoraj 14m jadrnico Elan 45. Najprej smo jadrnico natovorili z vso potrebno opremo in hrano, potem pa se počasi odpravili iz marine. Spremljal nas je kar močan veter z jugovzhoda tako da smo že na začetku morali krajšati jadra, vendar hitro smo napredovali proti Visu, kar je bil naš cilj za prvi dan. Poleg močnega vetra nas je spremljal tudi nekaj časa dež.

Prvo noč smo se vezali na bojo pred mestom Vis. Celo noč  je močno padal dež, vendar naslednji dan se je počasi začelo jasniti in nam vlilo upanje o lepem jadralnem tednu, ki je bil pred nami. Dopoldne smo si ogledali mesto Vis, vreme se je normaliziralo in tako smo lahko nadaljevali pot ob otoku do do mesta Komiža, kjer smo prenočili.

Naslednje jutro smo obiskali južno od Visa otok Biševo, kjer smo si ogledali Modro jamo. Kljub nejasnemu nebu, smo si lahko ogledali prečudovite barve, ki nastanejo zaradi svetlobe, ki zaide ispod skal v jamo. Pot smo nadaljevali nazaj na otok Vis, kjer smo obiskali lani razglašeno najlepšo plažo v Evropi – Stinivo.

Pozno popoldne smo se odpravili proti Korčuli, in z močnim vetrom do 52 vozlov v polkrmo smo drveli proti Veli luki, prispeli smo v popolni temi, tako da smo morali uporabili znanje navigacije v temi. Privezali smo se na bojo v mestu in naslednje jutro smo obiskali mesto in si ga ogledali.

Vreme se je popolnoma normaliziralo, nastala je čista jasnina, veter pa je padel, tako da smo bolj počasi jadrali proti Paklenim otokom. Ker je bil šele April, se je bilo zelo prijetno nastaviti sončnim žarkom. Popoldne smo le prispeli do Paklenih, kjer smo se vezali na bojo in si s kopenski strani ogledali ta prečudoviti otok.

Naslednji dan smo jadrali med Paklenimi in Hvarom, ob zopet močnejšem vetrju, kasneje pa obiskali tudi Mesto Hvar. Prespali so zopet na Paklenih otokih. Ker smo se počasi bližali zaključku tedna, smo se podali še na otok Brač v Milno, kjer smo prenočili.

Zadnji dan smo zapluli še na otok Šolta, kjer smo v kraju Rogač, dotočili nekaj malega nafte. Pot nas je potem vodila nazaj proti Kašteli. Med potjo smo si z morske strani ogledali mesto Split, kasneje v večernih urah pa še z kopna.

Naslednji dan smo vrnili jadrnico in se počasi odpravili proti domu. Za sabo smo zapustili prelepo marino v Kašteli.

marina Kaštela