Regata okoli Krka 2016

Posted on
Prišel je tako dolgo pričakovan dan, ko je bila na vrsti tretjič zapovrstjo regata okoli Krka ali krajše TOK 2016. Hitro se nas je zbrala ekipa, pričele so se priprave v smislu obvezne opreme in pa logistike, zaradi štarta. Regata okoli Krka se prične vsako leto, na petek ob 19. uri in je časovno omejena do nedelje do 14 ure. Letošnja trasa se je pričela v Novem Vinodolskem, sam potek plovbe pa je potekal v smeri urinega kazalca okoli otoka. 
Že pred samim začetkom je bilo pestro, saj nas je lovil čas, kajti sama pot do jadrnice, izplutje in pa plutje do starta so zahtevali nekoliko nervoze, vendar nam je uspelo prispeti nekoliko pred načrtovanim časom. Sledila je prijava, montaža sledilne naprave – GPS in priprava jadrnice za start. Na samem startu je bil do 20 vozlov SV vetra, kar je bilo idealno za lep štart. Na žalost pa smo takoj zaostali za vsemi, saj je napako naredil skiper, ker ni imel sinhronizirane ure, tako da smo dobrih 5 min zamudili s štartom, sledilo pa je tudi razočaranje zaradi vetra, saj je po dobrih 10 minutah popustil, in zelo počasi smo napredovali za ostalimi jadrnicami, ki pa so bile že v precejšnji prednosti. Po dobri uri plutja smo se približali skupini jadrnic, ki so bile v območju brezvetrja in zelo počasi skupaj nadaljevali plovbo proti Senjskim vratom. Za malo boljšo motivacijo nam je uspelo nekaj jadrnic tudi prehiteti. Komaj smo čakali Senjska vrata, saj je bila napoved zelo ugodna in naj bi tam pihala močna burja, vendar te burje ni bilo od nikoder. Pluli smo v čisti temi, na nebu so oblaki zakrivali luno, tako da je bilo precej temno, tišina, le vsake toliko časa se je slišalo vrtenje vitlov.

Počasi smo napredovali proti prehodu med otokoma Prvič in Krkom, za nami pa je bilo že kar nekaj jadrnic, tako da je bilo vzdušje pravo. Ko smo se približali vratom, je končno začela pihati burja in nekaj časa smo pluli z vetrom v krmo, potem pa spremenili smer proti Plavniku. Veter se je krepil in kmalu smo pluli konstantno med 7 in 8 vozli, vendar ne za dolgo, saj ko smo dosegli otok Plavnik, je veter začel pojenjati in zopet smo se borili skoraj z brezvetrjem. Po tako ugodni napovedi za tisti dan in po predhodnem celo tedenskem pihanju burje smo bili nekoliko razočarani, vendar se nismo predali. Ker je bila pozna ura, smo mirovanje izkoristili za krajše počitke. Vseskozi smo preko interneta in gps naprav spremljali kje se nahajajo ostale jadrnice. Pluli smo v skupini jadrnic in se prehitevali, če bi lahko temu rekli prehitevanje, saj je bila hitrost plovbe od 1 – 3 vozle. Zgodaj zjutraj smo dosegli rt Glavotok in počasi je zopet pričela pihati burja, kar nam je napolnilo vztrajnost in voljo da gremo do cilja. Kmalu se je začelo dvigati sonce in občudovali smo lep sončni vzhod, hkrati pa uživali v jadranju, saj so bila jadra končno polna vetra, pa tudi hitrost jadrnice je zopet poskočila do 8 vozlov. Pričele so se delati bele ovčice in sunki vetra so ponekod že presegali 30 vozlov, tako da smo naredili prvo krajšavo na glavnem jadru. Hitro smo napredovali v Reškem zalivu in za nami je bilo kar nekaj jadrnic. Bolj ko smo se bližali mostu, ki povezuje celino z otokom, šibkejši je postajal veter. Ko smo dosegli most nas je zopet doletela nesreča in spet smo ostali v brezvetrju. Počasi in zelo dolgo smo pluli zadnjih 7 milj do Selc, kjer je bil cilj. Za pot, od mosta na Krku do Selc, smo potrebovali približno 8 ur. Nekajkrat nas je celo sam morski tok obrnil nazaj proti mostu in nismo mogli pluti proti cilju. Ker smo dejansko nekaj ur skoraj stali na mestu, smo ta čas izkoristili za počitek, del ekipe je celo kartal.

Vztrajnost in želja po dokončanju regate nas je gnala do konca. Tako da smo po slabih 21 urah plutja dosegli cilj v Selcah. Prav tako je vseh 21 jadrnic prispelo do cilja, na koncu smo osvojili 2 mesto v skupini in dobili zasluženi pokal, bolj za samo vztrajnost kot samo uvrstitev, bi se lahko reklo.