jadranje Monfalcone (ITA) – Klimno (KRK)

Posted on

Tokrat se je moje potovanje pričelo v Italiji v Ribiškem naselju – Villaggio del Pescatore. Izplul sem iz marine, in pot me je nesla preko slovenskega morja, Savudrijskega rta do Umaga. Na poti me je spremljalo samo veliko smeti, ogromno je bilo plastičnih vrečk, ki so plavale v popolni bonaci. Kasneje sem ugotovil, da se je ena od teh vrečk navila tudi okoli mojega propelerja. Vplul sem na carinski pomol v Umag, kjer sem opravil vstopne formalnosti, presenetljivo hitro mi je uspelo, saj sem bil po 10 minutah že lahko nazaj na svoji jadrnici. Hitro sem zapustil Umag in se podal proti jugu, saj sem imel za prvi dan plovbe željo prepluti do Pule. Na mojo srečo je začel rahel veter iz smeri jugo zahod, pihal je s hitrostjo do 17 vozlov, kar je bilo dovolj, da sem dovolj hitro napredoval brez pomoči motorja naslednje dve uri.

 

Vso pot sem opazoval v okolici kako me spremljajo nevihte, poslušal kako grmi in opazoval strele, vendar spretno sem se izmuznil prav vsaki nevihti.

 
Moja pot prvega dne se je končala v mirnem zalivu Soline pri Puli, kjer sem spustil sidro.

Naslednje jutro, zgodaj že pred 6 uro sem vstal, dvignil sidro ko so še vsi ostali okoli spali na barkah in odplul naprej proti rtu Istre, Jutro je bilo delno sončno, vendar kmalu so se zopet pojavile nevihte, in želja je bila da čimprej odhitim proti Klimnu, v čim lepšem vremenu.

Nevihta pri Rabacu, kjer je skoraj nastala tema, vendar zopet brez kaplice dežja. Na mojo žalost pa razen med nevihto ni bilo nič vetra, tako da sem celo pot bil primoran motorirat.

V zadnjih dveh urah plutja, so se nevihte porazgubile in spremljajo me je žgoče sonce. Varno sem priplul do svojega cilja – priveza v Klimnu, kjer me bo bo jadrnica čakala do naslednje dogodivščine. Skupna pot plovbe je znašala nekaj več kot 120 navtičnih milj.